Joomla 4 : Kako dodati Google Analitiku u sajt


Google analitika ( Google Analytics) je vrlo bitan deo svakog web sajta i kada je implementiran vlasnicima i administratorima sajtova donosi neprocenjive informacije o posećenosti i drugim činiocima za jedan sajt. U ovom članku ćemo opisati kako da implementirate Google Analytics kod za praćenje u Joomla 4 šablon Cassiopeia.

Prvi korak u ovom procesu je da dobijete svoj kod za praćenje tako što ćete se registrovati na sajtu Google Analytics i generisati svoj jedinstveni kod. To možete uraditi prateći ovaj LINK


Kada ste obavili registraciju i dobili svoj Google Analytics kod potrebno je da odete u Joomla Administraciju > Extentions > Templates > cassiopeia


Zatim otvorite fajlove šablona tako što ćete kliknuti na ime šablona u ovom slučaju Cassiopeia. Kada kliknete na ime šablona otvoriće se lista fajlova koji pripadaju šablonu i omogućiće vam se da izvršite promene samih fajlova uz pomoć Joomla editora ili ako vam je lakše otvorite index.php uz pomoć ftp konekcije.
Kada ste otvorili index.php dodajte kod Google analitike (Google Analytics) koji ste dobili od Google -a odmah iznad </body> taga/oznake i sačuvajte promene.


Na kraju je potrebno samo očistiti Cache vašeg Joomla 4 sajta.


Treba napomenuti da se implementacija Google analitike (Google Analytics) može postići putem dodataka (plugins) kojih ima na pretek i možete ih preuzeti na joomla sajtu ali najbolji način za implementaciju je uneti kod direktno u index.php vašeg šablona. Takođe ukoliko koristite neki od popularnih framework rešenja za vaš šablon (template) većina njih ima u svojim podešavanjima polja za unos google analytics koda za praćenje.
Ukoliko želite da za vas implementiramo Google analitiku ili vam je potrebna pomoć možete nam postaviti pitanje na našem internet forumu ili postati naš premium korisnik.














Коментари

Популарни постови са овог блога